EduFun: En resa av förändring
Knowledge for the future och EduFun-programmet har blivit en livsförändrande möjlighet för unga vuxna i det fattiga Diepsloot, Sydafrika.
Knowledge for the future och EduFun-programmet har blivit en livsförändrande möjlighet för unga vuxna i det fattiga Diepsloot, Sydafrika.
Efter 3 år har Vitec Fastighet genom projektet "Knowledge for the future" utbildat 1200 st 9-åringar i engelska. Vilka konsekvenser det kan ge dessa barn i framtiden är omöjligt att veta, men vi vet att det engelska språket är nyckeln för att komma ur fattigdomen.
Genom stödet från Vitec har detta initiativ inte bara gett barn i utsatta områden en chans att förbättra sina läs- och språkkunskaper, utan det har också blivit en katalysator för personlig och professionell utveckling hos handledarna.
Under jul- och nyårsledigheten 2024 reste Gudrun Nordström, Head of Customer Success på Vitec Fastighet, till Sydafrika för att bland annat besöka den skola vi stöttar genom vårt läsprojekt. Resan blev både inspirerande och känslosam, då hon återigen fick möjligheten att träffa de engagerade handledarna och se resultaten av vårt gemensamma arbete på plats.
Handledarna delade med sig av sina erfarenheter och berättade stolt om elevernas fantastiska framsteg. Läsförståelsen har ökat markant sedan projektet inleddes och har gått från 63% till imponerande 91%! Detta är en enorm prestation som både elever och handledare har arbetat hårt för att uppnå.
Gudrun beskrev besöket som en påminnelse om hur viktigt vårt stöd är och hur stora skillnader vi kan göra tillsammans. Hon tog också med sig berättelser från elever och handledare som vittnar om hur projektet inte bara förbättrat deras läsförmåga, utan också gett dem en starkare tro på framtiden.
"Jag känner mig så stolt över att jobba på Vitec när jag ser vilken skillnad detta projekt gör både för våra handledare och alla småbarn som lär sig engelska." säger Gudrun och fortsätter. "Tacksamheten till Vitec är så stark att den gjorde mig rörd till tårar flera gånger under besöket där."
Läsförståelsen har ökat markant sedan projektet inleddes och har gått från 63% till imponerande 91%! Detta är en enorm prestation som både elever och handledare har arbetat hårt för att uppnå!
Nedan kan du läsa korta sammanfattningar från några av förra årets handledare. Vill du läsa alla handledares brev hittar du dem i sin helhet här.
Nicole, en av handledarna, delar sin berättelse med värme. Hon beskriver hur hon gick från att känna sig osäker på sin framtid till att hitta en meningsfull väg. Programmet gav henne möjligheten att inte bara påverka barns liv utan också reflektera över sina egna mål och ambitioner. ”Jag är privilegierad att få varit en del av ett program som hjälpte barn, samtidigt som jag utvecklade egna ovärderliga färdigheter,” berättar hon.
Kwazi uttrycker sin tacksamhet för det ekonomiska stöd som gjorde det möjligt att fokusera på utbildning och handledning utan att oroas över ekonomiska hinder. ”Det har varit en enorm lättnad att slippa den stressen,” säger han. Genom programmet har han lärt sig viktiga färdigheter som inte bara har stärkt hans framtida karriär, utan också hans självkänsla.
Kuhle delar en annan aspekt av programmet – vikten av mänsklig interaktion! Kuhle deltog tidigare på en online-utbildning, men bytte när hon fick chansen att bli en av handledarna i Vitecs projekt. ”Jag insåg aldrig hur viktigt det sociala samspelet var förrän jag studerade online,” säger hon. EduFun gav henne ett sammanhang där hon inte längre kände sig ensam och där hon kunde utveckla både ledarskap och ansvar. Hon berättar också om glädjen i att se barnens framsteg: ”Deras leenden och framgångar fyller mitt hjärta med glädje.”
Precious, en annan deltagare, berättar hur programmet hjälpte henne att bygga upp sina administrativa färdigheter, samt lära sig tålamod och förståelse för barns olika behov. Hon beskriver hur programmet öppnade dörrar både för personlig och professionell utveckling. Hon har även förbättrat sina datorkunskaper och fått testa på att både arbeta i, samt leda ett team, i ett skolprojekt.
Artikelskribent: Marie Löthman, Vitec