Under VitecDagarna 2024 tilldelades Väsbyhem priset "Årets Hållbarhetsinspiratör" på Vitec Awards. Bidragen presenterades under middagen, där närmare 500 gäster var med och röstade fram vinnaren. Väsbyhems demonteringsprojekt visade att stora och små insatser kan göra skillnad.
Under VitecDagarna 2024, Vitec Fastighets stora årliga kundevent, korades Väsbyhem "Årets Hållbarhetsinspiratör" under Vitec Awards 2024. Bidragen hade sammanställts av Vitec Fastighets hållbarhetsgrupp och presenterades under middagen, där 500 gäster röstade fram vinnaren. Genom sitt arbete hållbarhet imponerade de med sitt inspirerande demonteringsprojekt av Gamla Medborgarhuset i Väsby.
Från rivning till återbruk
Projektet, som från början skulle ha resulterat i en traditionell rivning, genomfördes istället som en varsam demontering. Genom att skapa en ny process för demontering, snarare än rivning, har Väsbyhem inte bara sparat pengar och minskat klimatpåverkan – utan även förändrat beteenden kring rivning och cirkulära upphandlingar. Med en noggrann inventering av byggmaterial kunde 90% av byggnaden återanvändas och återvinnas, vilket sparade 420 ton koldioxidutsläpp och hela 2,7 miljoner kronor.
Azarina Bäcktröm, hållbarhetschef på Väsbyhem, uttryckte glädje över vinsten: "Det är väldigt roligt att få den här utmärkelsen, framför allt i år igen. Men det betyder väldigt mycket att se att vi är på rätt väg i vårt hållbarhetsarbete och att vi kan inspirera andra att följa i våra spår".
Ett viktigt moment i projektet var att få kommuninvånarna i Väsby att vara med på tåget och vara delaktiga i processen av demonteringen av Gamla Medborgarhuset. Byggnaden i sig hade ganska mycket värde för kommuninvånarna i Väsby för den har funnits länge och det har varit mycket verksamheter där som människor har kunnat ha anknytning till.
Inspiration för framtidens hållbarhetsarbete
När det gäller råd till andra som vill uppnå liknande framgångar betonade Azarina vikten av att våga testa nya metoder: "Jag tänker att det är bara att börja. Det är bättre att testa i litet format för att sedan kunna skapa upp det". Denna inställningen har hjälpt Väsbyhem att både prova och lyckas med sina hållbarhetsinitiativ.
Priset visar att med nytänkande idéer och en vilja att utmana traditionella metoder kan fastighetsbolag inte bara uppnå miljövinster utan även inspirera andra att ta efter, och att både stort och smått kan göra skillnad. "De blir ju lite som en boost i att vi är på rätt väg, men också att sätta kanske lite högre mål och jobba för dem." avslutade Azarina Bäckström.
Artikelskribent: Doris Maloparic, Vitec
Gnestahem - Projekt granne till granne Se bidraget
Svenska Bostadsfonden - Grön omställning på äldre hyresfastigheter Se bidraget
Väsbyhem - Demontering av Gamla Medborgarhuset Se bidraget