Gnestahem AB och Gnesta Förvaltnings AB stärker sitt hållbarhetsarbete med Vitec

Gnestahem AB och Gnesta Förvaltnings AB är två kommunägda bolag i Gnesta kommun. Med ett fastighetsbestånd som omfattar cirka 1 000 lägenheter och ett stort antal lokaler spelar dessa två bolag en viktig roll i Gnesta kommun. Genom att implementera Energiuppföljning stärker de sitt arbete för att minska energiförbrukningen och sänka energikostnaderna.

I en intervju med bolagens VD Catherina Fored, berättar hon om deras arbete. Catherina berättar: ”Jag är VD för båda bolagen sedan 2022. Tidigare har jag varit VD på HSB och har lång och bred erfarenhet inom bygg- och fastighetsbranschen. I över 25 år har jag arbetat i olika roller inom stat, kommun och privat näringsliv, och har därmed byggt upp en djup och bred kompetens.”

Gnestahem AB och Gnesta Förvaltnings AB använder sedan tidigare Vitecs produkter Arena, Hyra, Marknad samt Teknisk Förvaltning, så valet att implementera Energiuppföljning kändes som ett naturligt steg i deras hållbarhetsresa säger Catherina och förklarar: ”Genom att använda Energiuppföljning får vi tillgång till detaljerade analyser av hur energin används i varje fastighet. Det är ett verktyg som inte bara ger insikter utan även konkreta möjligheter att förändra och förbättra.” 

Hon förklarar att ansvaret för att leverera energieffektiva lösningar både mot hyresgäster och för miljön är något de tar på största allvar. "Med Energiuppföljning får vi de verktyg vi behöver för att inte bara identifiera problem, utan också agera snabbt och effektivt för att nå våra energimål och göra verklig skillnad," säger hon.

Systemet möjliggör inte bara för Gnestahem AB och Gnesta Förvaltnings AB att spara energi, utan det leder också till minskade kostnader och ett mindre miljöavtryck. Varje fastighet blir nu en del av en större plan där hållbarhet och smart energihantering går hand i hand.

Hon fortsätter att berätta: ”Vi har ett mycket bra samarbete med vår kontaktperson på Vitec. Det stora kundfokus som Vitec visar har varit en avgörande faktor för vårt val av systemleverantör och vi ser fram emot ett fortsatt gott samarbete framöver.”

På Vitec är man också mycket nöjd med samarbetet. Ulf Höglin, CCO, uttrycker sin stolthet över att få vara en del av bolagens resa mot en mer hållbar framtid. ”Det här samarbetet är ett tydligt exempel på hur fastighetsbolag kan dra nytta av digitala verktyg för att stärka sitt hållbarhetsarbete och samtidigt spara både energi och kostnader.”

För Gnestahem AB och Gnesta Förvaltnings AB är detta bara början. Genom att fortsätta utveckla och optimera sin energianvändning, tar de kliv framåt som både kommer att gynna deras hyresgäster och miljön i stort. Deras satsning visar att det är fullt möjligt att kombinera affärsmässiga mål med en stark miljömedvetenhet – och att digital teknik kan vara nyckeln till att nå dit.

Artikelskribent: Marie Löthman, Vitec